04 вересня 2014

У Баранівському районі відкрили меморіальний комплекс жертвам фашизму


25 серпня у селищі Довбиш Баранівського району, в урочищі Іванівське, відбулося відкриття меморіального комплексу мешканцям Баранівського, Червоноармійського та Романівського районів, яких було розстріляно німцями та поліцаями у роки фашистської окупації.

Відкриття відбулося символічно 25 серпня - у день першого розстрілу.

В урочищі Іванівське фашистсько-німецькі окупанти та їх помічники поліцаї, за даними архівів СБУ, вбили більше 600 чоловік, прах яких покоїться у п’яти могилах. Їх імена викарбувано на 8 гранітних плитах меморіалу.

На відкриття меморіального комплексу з’їхалося кілька десятків людей. Серед них керівники селища, району, громадських і політичних організацій.

Вступним словом мітинг-реквієм відкрив селищний голова Довбиша Юрій Домашин. Також слово було надано письменнику Анатолію Стрільчуку. Він висловив вдячність керівнику Російського Єврейського Конгресу, нашому земляку, уродженцю селища Кам’яний Брід Юрію Каннеру за фінансову підтримку надану для спорудження цього та ряду інших пам’ятників. Подякував голові координаційної ради ветеранських організацій Довбиша Марії Тичині за надану допомогу й активну участь у пошуку прізвищ розстріляних людей.

Також на мітингу виступили заступник голови Баранівської райдержадміністрації Іван Туровський та священник Довбиської православної церкви Іван Лизуник.

Пам’ятник виготовив підприємець з Першотравенська Олександр Лашевич.







фото та відео Оксани Пилипчук

Немає коментарів:

Дописати коментар