02 квітня 2015

Радикальна партія Олега Ляшка відроджує у Баранівському районі бойову славу УПА


1 квітня Баранівська районна організація Радикальної партії Олега Ляшка ініціювала освячення місця знаходження підпілля УПА, рейдові групи якої постійно діяли на території Баранівського району.

Історія народу, як і весняна вода, нестримна та невгамовна. Майже чверть століття новітньої історії української незалежності промайнуло і приховані до сьогодні факти нарешті стають загальновідомими. Була у Баранівському районі не тільки у лузі червона калина, що хилилася, а і славна Україна не тільки журилася, а й боролася проти втілення комуністично-більшовицького лозунгу: «железной рукой загоним человечество к счастью!».

Архівні дослідження доводять, що з 1943 року в Баранівському районі постійно діяли рейдові групи Української Повстанської Армії. Зокрема, 25 квітня 1944 року під с. Зелений Гай сотні «Чорноти» і «Вітру» вступили в нерівний бій з 88 спеціальним загоном державної безпеки, яким були нещадно знищені. Завданням цих рейдових сотень УПА було захоплення влади у Баранівському, Мархлевському (селище Довбиш) та Любарському районах. З 1950 року підпільна мережа УПА будувалася і у Баранівському районі. Активно діяла законспірована група «Кулемета» (Мартин Остапюк, уродженець Хмельницької обл.) та «Філі» (М.В. Фесюк, уродженець с. Бранів Рівненської обл.). Основним завданням групи було підтримання зв’язку з «центральним проводом» УПА в Житомирській області, зокрема, з центральним провідником УПА «Орланом» та командиром УПА в Житомирській області «Романом» (Володимиром Кудрею). Відомо, що підпілля цієї групи було організовано в с. Полянка та с. Погоріле (с. Озерянка). З осені 1951 року група «Кулемета» організувала підпілля на хуторі Зрубок (біля с. Мирославль) в будинку сім’ї Пилипа та Марини Голубів. Там, в умовах повної конспірації діяла підпільна друкарня, яка випускала листівки патріотичного спрямування для розповсюдження населеними пунктами району. Крім того, підпільники вели активну диверсійно-розвідувальну діяльність. Восени 1952 року «Філю» було заарештовано, а «Кулемета» – вбито при затриманні. Вічна слава Героям! За підтримку підпільників героїчна родина Голубів зазнала невимовних страждань та тяжких випробувань. Це окрема сторінка у боротьбі за незалежність України, яка з часом обов’язково стане надбанням нації, як приклад мужності та незламності духу.

Початок дослідження став можливим завдяки відкриттю раніше прихованих історичних фактів жителем с. Мирославль Поліщуком Олексієм Степановичем, а також за згодою родини Ткачуків та безпосередньо Миколи Голуба.

З метою відновлення історичної справедливості, подальшого глибокого дослідження фактів діяльності УПА в Баранівському районі та вшанування подвигу героїв 1 квітня 2015 року Баранівська районна організація Радикальної партії Олега Ляшка ініціювала освячення місця знаходження підпілля для подальшого встановлення пам’ятного знака героям УПА, яке заплановано на День Героя 23 травня 2015 року.

Освячення місця та благословення на добру справу провели благочинний Баранівського району УПЦ Київського патріархату о. Миколай та отець-диякон Ростислав парафії Святого Станіслава Римо-Католицької церкви м. Баранівки.

До участі в організації та проведенні заходу з встановлення пам’ятного знака героям УПА районна організація Радикальної партії Олега Ляшка запрошує громадських активістів, політичні партії та усіх небайдужих до встановлення історичної справедливості.






Прес-служба Баранівської РО РПЛ

45 коментарів:

  1. Анонім02.04.15, 20:04

    Олег, що буде наступне. Ми чекаємо - незабудь взавтра сесія райради. Покажи позицію Радикалів відносно призначення котів в мішку. Нам кажется шо ти відколовся від бютовського фронту кличка. Ті шось вже вторгували. Шо тобі обіцяв Віл.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Володимир02.04.15, 20:35

      Задовбали ви вже зі своєю політикою. Тебе не радує той факт, що у нашому районі діяло УПА, що тут були, жили і воювали справжні патріоти. Я б і подумати не міг, що у нашому районі таке було. Дякую Вам пане Олег за те, що відкриваєте такі віхи історії нашого району. Слава Україні !

      Видалити
    2. Анонім06.04.15, 01:10

      Ви краще проведіть дослідження що це за УПА і чим вони допомогли УКРАЇНІ вдень ховалися у лісі а вночі грабували беззахисних здебільшого страждали сімї де годувальники воювали з ГІТЛЕРОМ і відступали з гаслами разом з фашистами або переховувалися від людей а тепер герої .Ця тема для спекуляції бо і КПРС пригрів бандитів багато.АЛЕ окремі патріоти з тимиж гаслами далі нам морочать голову. СЬОГОДНІ Тягнибока не видно разом з своїми однопартійцями які бомбанули державу і нас з вами в бігах а нинішні ДЕРжиморди їх розшукують не за те що обікрали свій народ а за те що не поділилися.

      Видалити
    3. Анонім06.04.15, 09:10

      хоч одна світла думка в цій темі

      Видалити
  2. Анонім02.04.15, 20:26

    Дякую небайдужим й Слава Героям !!!!!!!!!!!! Ось - подарунок комунякам й нечвидам ,

    ВідповістиВидалити
  3. Анонім02.04.15, 20:39

    Да всі вони у ніг вілі валяються із протянутою рукою, Можуть тільки пропіриться, а щось конкретно зробити це не до трійки" демократів".

    ВідповістиВидалити
  4. Анонім02.04.15, 23:32

    УПА-це добре,аби правда,Затурканий люд треба шевелити.Гарна справа,

    ВідповістиВидалити
  5. Анатолій03.04.15, 07:39

    Ну пропіаритися чи ні ,але за 23 чи за 25 років ніхто не підняв цього питання про те що в районі діяла підпільна група ОУН УПА , так це були молоді хлопці 22-25 років які у той повоєнний час хотіли незалежної України вільної від комуняцького, російського бидло-бикування. А та родина в якої розмістилися вояки УПА , що вони перенесли пережили і мовчки допомогали , і теж хотіли щоб народ в УКРАЇНІ жив ,працював вільно , свідомо боролися проти режиму комуняк, все це ми зараз бачимо, відчуваемо . То мені зараз спадає на думку за всі ці роки , за президенства ющенка що ніхто не захотів попіаритися на цій справі. Але якщо Олег і зробив так величезну справу,і робить далі то його потрібно підтримати ,допомогти честь йому і слава, і велика подяка . І якщо з тієї родини є ще хтось живий то потрібно терміново розшукати ,попросити щоб розповіли і відзначити тих людей то є живі свідки учасники тих подій яких катувало комуняцьке стадо , які нікого не здали ,які пронесли на своїх плечах тягар і всілякі негаразди воєного лихоліття. СЛАВА ГЕРОЯМ!!!! СЛАВА УКРАЇНІ!!!

    ВідповістиВидалити
  6. Анонім03.04.15, 08:26

    славнозвісне від Ляшка: "СКОТИНЯКААА!" скоро на кожній вулиці району ))

    ВідповістиВидалити
  7. Анонім03.04.15, 08:52

    Які славні козаки... АТО за вами плаче, але вас там ... намалюєш

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Анонім03.04.15, 13:12

      треба козаки-будуть а ти падлюка-лизун - просто шакал "Тобо"----- "Шерхан" на другому поверс - служи й лижи,Слава Героям!!!!!!!!!!!!!!

      Видалити
  8. кожна вулиця...03.04.15, 10:11

    Це ти зараз про що, нещасний ононіме , в лікаря проходив медогляд?

    ВідповістиВидалити
  9. Анонім03.04.15, 10:46

    констатую факт

    ВідповістиВидалити
  10. Анонім03.04.15, 13:48

    Моя дружина (з Мирославля родом ) розповіла як її мама частенько і тихесенько розповідала про своїх родичів зі Зрубка Марину та Пилипа Голубів. Як над ними знущались оті комуняки и и и ,яких поневірянь вони зазнали в комуняцькому ДОПРІ(тюрмі).Дякуємо тобі Олеже за те,що зумів розворушити НКВДешній мурашник.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Анонім05.04.15, 08:15

      Цей хлопець не розворушить-Дочавить,Бояться його завжди й пресують "слуги народу".МОЛОДЕЦЬ,

      Видалити
  11. Анонім03.04.15, 22:48

    Все це історія, а вона завжди полярна, всім подобатися не буде: комусь імпонує, а когось - дратує.Треба бути толерантними до цього. Я знаю , що сім' я Марини та Пилипа Голубів,проживали в селі Берестівці, чи це інша сім' я, подана тут?

    ВідповістиВидалити
  12. Анонім04.04.15, 08:00

    Олеже!!!!!!!!!!Катінька!!!!!!!!!!!!Вам велика подяка за сесію районної ради ! Ви єдина політична сила яка з народом ! Віремо що поборемо корупцію і злодіїв не буде у владі коли в нас є такі як Ви.Так тримать! Слава УКРАЇНІ!

    ВідповістиВидалити
  13. Анонім04.04.15, 14:40

    Ворощук продався за посаду нач.відділу освіти,а Цимбалюк примірає корону голови ради.Враховуючи їх трудовий потенціал то потрібно ще найти хто за їх буде працювати.Оце такі демократи і слуги народу.Ви просто напобігушка у Вільчинського.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Анатолій04.04.15, 20:32

      А хто за Цимбалюка буде голосувати,якщо у його лідера рейтинг 4% то у нього 0,4%та і Ворощук вже добре відомий, щоб потім за нього віддуватись. Вони свою місію виконали.

      Видалити
    2. А освіта майбуть і не буде мати керівника спеціаліста, один кращий другого , а ми хочемо щоб народ був правильний. Зараз начальник відділу освіти "козирний", а якщо третій раз ворощук увійде в ту саму воду ,то та освіта може розходитися по домам.
      А Ковальському Олегу Володимировичу за підняте питання щодо відзначення криївки ОУН УПА в районі велика подяка ,за всі роки незалежності він проявив неслабкий дух одим із перших. Честь і шана. СЛАВА ГЕРОЯМ !!! СЛАВА УКРАЇНІ !!!

      Видалити
    3. Анонім04.04.15, 22:46

      Олега Володимировича підтримую, правильний хлопака.Ще треба було б на сесію прийти і показати свою позицію, а не присилати "Оксану Остапівну", ну не сприймають її .

      Видалити
    4. Анонім05.04.15, 08:05

      Катя-мужня козачка,За молодими - майбутне,Хай знають "вовки в овечих шкурах",А за розхейдиш в сторону РПЛ вся "царьова псарня" - отримае по заслугам "без базара"....це вам "робьята-не ху-ху-хо-хо" ,Попали,Слава героям!!!!!!!!!!!!!

      Видалити
    5. Анатолій05.04.15, 14:18

      Олег чого ти сциш підписуватись нормально, а не анонімом? Пора вже мати свій блог. А Катя старалась, відчувалась репетиція, але недавні колеги по окопу їй затикали рота.

      Видалити
    6. А ти імям Анатолій , своїм підписався, чи може псевдонімом , то продовж далі хоча б по батькові як.А то у коментарях уже два Анатолії є. Та дух різний.

      Видалити
    7. Анонім06.04.15, 01:17

      А КАТІ в цій партії що робити ? Що вона тут навчиться в лавах ЛЯШКІВЦІВ де кожне слово їх ЛІДЕРА тхне присмаком чогось не зовсім те чого треба в даний час.

      Видалити
    8. Анатолій06.04.15, 09:44

      Анатолій Іванович це тобі про щось говорить?

      Видалити
  14. Баранівчанин04.04.15, 17:19

    Минулого літа один відомий всьому місту чоловік розповів мені історію про англійську шпигунку, яка жила з місцевим чоловіком на Зрубку і передавала по рації (напевно самій королеві) інформацію про кількість літаків, які пролітали над Десятинами (так називається лісове урочище біля Зрубка), її викрили і подальша їх доля невідома. Тепер зрозуміло, що такі небилиці придумувала червона влада, щоб приховати навіть найменший спомин про якихось затятих людей, які хотіли бачити Україну вільною.
    А участь у освяченні місця знаходження підпілля УПА отця-диякона Ростислава парафії Святого Станіслава Римо-Католицької церкви варта особливої поваги і слугує яскравим прикладом порозуміння та вселюдського прощення, позаяк в тих історичних реаліях стосунки між поляками та вояками УПА переважно не були дружніми.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Анонім05.04.15, 09:25

      комуняцька класика - живее всех живих .....дякуемо за правду про королевського шпайона

      Видалити
  15. Поліщук05.04.15, 16:23

    Всьому свій час – говорить народна мудрість. Не в піарі справа, може воно виглядало б природніше, аби це «хутірське» відкриття зробив котрийсь із наших дипломованих істориків-патріотів, але будемо сподіватись, що зі своїм авторитетним словом вони не забаряться. Радує те, що накінець дійшла черга і до нашого хутора (в т.ч. Зрубка). Накінець чемно зняли Леніна, накінець беремося за перейменування вулиць, накінець починаємо цікавитися історією власного народу (бо історія одного з «паралельних» на теренах р-ну, чомусь почала досліджуватись раніше одним місцевим писателем), і накінець починаємо себе усвідомлювати українцями, ну, не всі, звичайно, але все ж. Ось це головне. А тема дослідження діяльності УПА не приватизована жодною партією і над цим працює багато людей в різних регіонах України, свідченням цього є багато публікацій та художніх творів Василя Шкляра, Володимира Лиса, Миколи Панасюка, Петра Кралюка та ін. Дуже цікаво.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Анонім05.04.15, 20:08

      Гарно сказали-але зазначте-хто заважав говорити,робити?....роками...було байдуже.Не принижуйте людей за справу,не треба,

      Видалити
    2. А,що у нас в районі ще можуть знайтися дипломовані історики патріоти ну назвіть хоч одного , за совдепії всі кивали головами на партбюро як один ,за незалежності УКРАЇНИ , всі тремтять щоб не позбутися посади , і носа ніхто не витикне, то про яке авторитетне їхнє слово ви "тавагісч" Поліщук ведете.Тему УПА ніхто не приватизовує , її тільки комусь треба робити , і знайшлась така людина що робить. Ну описала В. Жилюк у своїй книзі архівні матеріали нквд за 1952-1955р.р. про підпільний рух ОУН УПА на Житомирщині але самого дослідження так і немає. Ніхто до нас не приїде досліджувати , нічого крім нас самих на нашій території. А чиєсь "авторитетне"слово може незабаритися тоді,як Ковальський все зробить ,от тоді всі будуть приліплюватися

      Видалити
    3. а кого тут принижують? все правильно чоловік каже, радіймо, що прозріваємо

      Видалити
  16. Анонім05.04.15, 20:42

    Які то колеги...... Вони за посаду матір рідну продадуть.

    ВідповістиВидалити
  17. Анонім06.04.15, 00:42

    Ви схаменіться і поважайте один одного дурної писанини тут забагато.Такий захід потрібно підготувати як урочисту подію а вийшло що районні керівники не знали що відбувається а пан КОВАЛЬСЬКИЙ не доріс до рівня організатора.Партія ЛЯШКА вони як цигани то отримують милостиню від ЛЬОВОЧКІНА то тявкають на ПОРОШ... А ні логіки у них ні правди більше схожі на піратів а якісний склад збочинці хворі голубі бандити А кому з них можна доручити державу ? Тому так і живемо постійно колотимось між собою а ЛЯШКИ зверху вершки збирають.Нам потрібна прозора влада і система без мутної води і переконаний що буде меньше грязі і фальшивих людей. Настав час переглянути цих псевдо партляшківців і інших дуремарів усіх на обстеження до ПСИХІАТРІВ бо вони нас туди - гонять такі собі паразити.Сьогодні якомога раніше потрібно викинути із нашого життя на смітник історії партійність а жити розумом і керувати мають професійно підготовлені ЛЮДИ. Нас ведуть горе політики усіх рівнів в іншу сторону.

    ВідповістиВидалити
  18. Поліщук06.04.15, 23:14

    Дуже не хочеться образити когось із земляків, але як, скажіть, можна всерйоз сприймати поважного чолвіка, коли він свідомо тримається за той прапор з вилами. Ще здригаємось від появи когось в білому і з косою, а тут вискочив ще один, як з табакерки, Ляшко. Однозначно, добру справу зробив Олег Ковальський, та коли б не той прапор, то і людей довкола нього на Зрубку в той день було б значно більше. Ми з хлопцями пізніше були на тому місці, але наперед домовились не згадувати там ні Ляшка, ні його підляшків.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Прапор Ляшка - це український "Веселий Роджер", і замашки такі ж, як у тих веселунів...

      Видалити
    2. Володимир07.04.15, 23:42

      Як на мене, то головне не прапор, а прапороносці. Тому не можу з Вами погодитись у частині "піратських замашок", бо справа яку вони роблять - благородна.

      Видалити
    3. Згоден, але якщо прапороносець №1 - лукавий клоун, то решта вже значення не мають, можна лиш припустити, що вони або такі самі, або просто дурні..

      Видалити
  19. з табакерки льовочкіни з ляшко-підляшками які переросли рівень збору вершків...07.04.15, 20:01

    Поліщук ,це є місцевий писатель, всерівно після написання потрібно редагувати , прочитати ,при наймі свій текст ,і виправляйте помилки . Відчувається, що Вас не запросили. А до цього ,що слабо, треба було самому вискочити з табакерки ,і все зробити, чого не опередили Ковальського , у Вас було часу вдосталь , і не ляшківці там є протистоянням як Ви шановний стверджуєте.І пилип не правий і його верхній анонім теж , не той базар хлопи ведете, "збоченці хворі голубі бандити" то є вислів комуністично - нкведиського режиму з присмаком партії регіаналів. Проффесійно підготовленні люди типу проффффесорів були, нехай ці що є вчаться робити без помилок ,їм підказувати,допомагати треба, а не пальця в око тикати . Люди будьте самі людьми нормальними. А як. Ви шановний були там без підляшків ,то що Ви там зробили, і яка була ціль Вашого там перебування на тому місці, дайте звіт перед громадою. Підляшки відзвітувалися ,а Ви шановні ще ні.

    ВідповістиВидалити
  20. Анонім08.04.15, 08:07

    Вас почитати, то всі наші діди та прадіди були дебілами і була ще жменька фашистських прихвостнів (поліцаїв) - оце були хлопці , орли

    ВідповістиВидалити
  21. Анатолій08.04.15, 11:56

    Який жах! Масштаби тараканів в головах таких писак і тих кого вони прикривають, просто вражають. Бідна наша Ненька Україна з такими патріотами.

    ВідповістиВидалити
  22. поліцаї , орли з тараканами...08.04.15, 20:36

    Тут мова іде не про поліцаїв і прихвостнів ... Але кому розказувати , аноніми ніколи нічого не зрозуміють, бо в них дійсно великі масштаби тараканів , в головах і не тільки... А УКРАЇНА може гордитися такими патріотами як "анонім і анатолій" ... Ото від вас і наша країна і бідна ...

    ВідповістиВидалити
  23. Анонім24.12.15, 15:51

    Олег молодець. ВІН і памятник встановив загиблим воїнам ірганізував відкриття.Доречі за свої коштори...і церкву в окупанта забрав.Я за таку людину в захваті .Дай Боже тобі здоровя.

    ВідповістиВидалити