23 липня 2014

У Баранівському районі на освіту не вистачає 3,5 млн. грн. Влада думає, як зекономити


У відділі освіти Баранівської райдержадміністрації порахували, що до кінця року школам не вистачає близько 3,5 млн. грн. Розробити чіткий план заходів по економії коштів мають до 25 липня.



Недостача по фонду оплати праці у розмірі 2,5 млн. грн, яка виникала з року в рік, але перекривалась додатковими надходженнями з держбюджету, та майже 1 млн. грн. – нестача коштів, яка виникла в результаті різкого зростання ціни на газ.

Такі суми були озвучені 22 липня на засіданні постійної комісії з питань охорони здоров’я, освіти, культури та соціального захисту населення Баранівської райради.

«Недостача по фонду оплати праці 2 млн. 559 тис. грн., по енергоносіям - 959 тис. грн. Це при тому, що частина шкіл перейшла на тверде паливо. Зараз газом опалюється 8 шкіл району. Питання виникнення нестачі через здорожчення енергоносіїв піднімалося на селекторній нараді з міністром освіти, однак чіткої відповіді ми не отримали. Не вистачає й коштів на паливо для шкільних автобусів, але там перекидку вже немає звідки робити, тому маємо вкластися в те, що є», - розповів керівник відділу освіти Баранівської РДА Михайло Мирончук.


Начальник управління фінансів Віталій Каліновський пояснив, що недостатність по оплаті праці вчителям виникає щороку через велику кількість малокомплектних шкіл.

«При формуванні бюджету у нас кожен рік виникає недостача асигнувань по галузі освіти. Справа в тому, що держава виділяє кошти не на посади чи вчителів, а на кількість учнів. У нашому районі 3021 учень відвідує школи в міській місцевості, 1447 – в сільській. На кожну дитину держава встановлює норматив, так скажімо, вартість навчання однієї дитини, яке держава має оплатити. На цей рік вартість навчання одного учня складає 8541,42 грн., таким чином на рік ми отримуємо з держави близько 41 млн. грн. коштів.

Однак у малокомплектних невеликих школах вартість навчання, за нашими обрахунками, становить – 18-20 тис. грн. на одного учня, а вартість навчання у великих школах – у 1,5-2 рази менша. Але постановою Кабміну від 18 червня був продовжений мораторій на закриття загальноосвітніх закладів на 2014-2015 роки. Це непродуманий крок, а тому, держава повинна вишукувати кошти для утримання цих малокомплектних і дороговартісних шкіл. Можливо держава додасть ці кошти, як було минулі роки, у вигляді дотацій на оплату праці.

Але враховуючи ситуацію, яка виникла зараз в державі, можливий варіант, що цих коштів і не буде. Тому варто розробити додаткові міри. Тим більше, що до цієї суми цьогоріч додався ще 1 млн. грн. по енергоносіям», - розповів Віталій Каліновський.


Серед озвучених на комісії можливих шляхів економії коштів та вирішення питання покриття недостатнього фінансування галузі освіти були озвучені пропозиції:
  • до кінця року зняти або зменшити 20% надбавки вчителям – економія за 4 місяці має скласти близько 1,5 млн. грн.,
  • зняття оплати за завідування шкільними кабінетами – економія незначна, але в сукупності з іншими заходами може принести результат,
  • зменшення навантаження на вчителів-пенсіонерів, які крім усього мають надбавки за категорію чи вислугу років, та залучення на вивільнені робочі місця молодих спеціалістів, які ще не мають таких надбавок – прогнозована економія 30%,
  • вести розмову з батьками учнів малокомплектних шкіл про об’єднання з іншими закладами в сусідніх селах, щоб громада дала добро на закриття навчального закладу. Однак закриття шкіл у районі викличе проблему працевлаштування сільських вчителів, а це переважно молоді спеціалісти.
Обговоривши ці та інші пропозиції комісія доручила відділу освіти розробити чіткий план заходів по економії коштів задля зменшення недостатності фінансів по галузі. Даний план має бути представлений на розгляд сесії Баранівської районної ради, яка запланована на 25 липня. А вже депутати на онові підготовлених матеріалів зможуть прийняти рішення про звернення до влади з певними пропозиціями та рекомендаціями по врегулюванню даного питання.


9 коментарів:

  1. Анонім23.07.14, 09:56

    До озвучених пропозицій слід додати:
    а) скоротити на 70 відсотків працівників управління фінансів, відділу освіти та райдержадміністрації;
    б) працівників управління фінансів, відділу освіти та райдержадміністрації, які залишаться працювати після проведеного скорочення до кінця року позбавити надбавок за ранг та інтенсивність.

    ВідповістиВидалити
  2. Анонім23.07.14, 15:37

    А саме краще звільнити всих пенсіонерів з відділу освіти та шкіл і дати молодим дорогу.

    ВідповістиВидалити
  3. Анонім23.07.14, 16:50

    Підтримую пенсіонерів на пенсію,та познімати трохи надбавки вчителям а то премії дають оздоровчі отримують,треба трохи економити зараз.

    ВідповістиВидалити
  4. Анонім23.07.14, 17:32

    100%, бо внас виходить в молодого вчителя заробітна плата 1500 грн., а в пенсіонера з надбавками із кучою годин 4500 грн., + пенсія + репетиторство. Пенсіонерів на пенсію, молодим вчителям більше годин, відповідно буде більша заробітна плата, і ще МЕТОДИСТІВ з відділу освіти теж на голу ставку, на більше вони не заробляють тільки роблять дуже поважний вид, ніби на них тримається вся освіта району, в цей же час діти як ходили по репетиторам так і ходять, а це означає що наші вчителі не дають їм достатній рівень знань в школі, за чим повинні слідкувати методисти ВО.

    ВідповістиВидалити
  5. Анонім26.07.14, 08:29

    При скороченні виплат - кращої освіти не отримаєте. А тим більше суттєвої економії. 1. Треба скоротити кількість викладачів. В першу чергу тих, хто вже двома ногами по той бік світу, а всеодно повзають до школи. 2. закрити школи з кількістью учнів в 10-20 чол. 3. А ось на 3.5 млн грн купити 6-8 шкільних автобусів і возити дітей до нормальних укомплектованих педколективом і обладнанням шкіл. При цьому економія буде на зменшенні платежів за утримання неповноцінних шкіл в тих населених пунктах де кількість учнів дуже низька. Набагато дешевше заправляти автобус і платити 1му водію ніж тримати принаймні 5-10 працівників сільської школи + оплачувати всі господарські рахунки.

    ВідповістиВидалити
  6. Анонім26.07.14, 18:23

    Основна проблема - це малокомплектні школи. Але їх не можна закрити, бо дурнувата держава продовжила наложений свого часу мораторій на закриття таких шкіл до 2015 чи 2017 року. Тому вихід зараз лишається один - вмовляти батьків з тих сіл, щоб добровільно висловили бажання перевести своїх дцтей у іншу (сусідню) школу. Але тут є одне але - їм треба гарантувати, що не буде проблем з транспотуванням їх дітей до тих (сусідніх) шкіл і т.д.

    ВідповістиВидалити
  7. Анонім19.08.14, 09:23

    Щодо методистів - це взагалі інша республіка в освіті на роботу ходять коли заманеться, понабирали годин в школах маючи повні стаки. Запитати нама в кого всі ніби у Бога за бороду тримають. Початківець на зошитах заробляє продаючи у два рази дорожче ніж дає Житомир... Г.К-.пора на відпочинок зараз принишкла а нетак давно основна її робота була - насильство над педагогами, про це знає весь район. ЇЇ що пенсії мало? Хоче заробити кримінальну справу?

    ВідповістиВидалити
  8. Анонім19.08.14, 09:25

    А може коштів не можуть знайти-бо бухгалтер то зоотехнік за спеціальністю.

    ВідповістиВидалити