18 квітня 2015

Заступник голови Житомирської облради розповів про децентралізацію


В Житомирській обласній раді чекають на завершення децентралізації і збільшення повноважень до жовтня цього року та впевнені, що проти об’єднання громад будуть лише місцеві чиновники.

Про це розповів заступник голови обласної ради Руслан Годований.

«Ми віримо в децентралізацію і у нас будуть збільшені повноваження. Я вірю, що це відбудеться до жовтня місяця. На мою думку, місцеві вибори треба проводити на новій законодавчій базі, з новими повноваженнями, з новою Конституцією. Якщо депутати Верховної Ради зараз внесуть (законопроект), травень – перше читання, вересень-жовтень – друге читання, робимо вибори і все», - зазначив Годований.

Заступник голови обласної ради в захваті від пропозиції зробити у Житомирській області лише чотири райони.

«Класно, мені подобається. Сто сільських рад (об’єднати) в чотири райони – я абсолютно підтримую. Є технічні умови об’єднання, тобто не можуть об’єднатися дві сільські ради, якщо вони не зможуть виконувати мінімальні функції: має бути школа, третинна медична допомога, за 20 хвилин має доїжджати «швидка допомога», а до школи – не більше 15 км. Перший рік ті, хто буде об’єднуватися, отримуватимуть фінансове заохочення, 2-3-4 рік – це буде приєднання згідно закону. Пересічна людина не повинна відчувати об’єднання крім зменшення (кількості) депутатів і сільських голів. Єдиний, хто може чинити опір – це місцеві чиновники, які не захочуть втрачати посади і будуть підбурювати людей. Для людини це навпаки вигідніше – чим буде більше людей (в об’єднаній громаді), тим буде більше податків, тим буде легше цією територією управляти», - пояснив Руслан Годований.

За його словами, Кабмін зараз розробляє концепцію заохочення громад, які до 1 червня подадуть на затвердження відповідні документи про об’єднання.

«Нам дадуть фонд з Києва і спільна робоча група на чолі з головою адміністрації має рівномірно розподілити кошти на об’єднання громад: вам треба школу добудувати, щоб більше було діток – ось вам на школу; ФАПів не хватає – ось вам гроші. Кожна громада буде писати, що їм треба згідно того паспорту (об’єднання) доробити і це буде фінансуватися. Крім того, об’єднані громади, які виконають технічні умови, зможуть працювати з центральним бюджетом напряму, вони стануть повноцінними, як місто Житомир, як місто Малин і не будуть залежати від субвенцій з обласного бюджету, з районного, вони зможуть напряму отримувати гроші з державного бюджету», - пояснив заступник голови облради.

Щодо закриття початкових шкіл у селах, Годований нагадав норму – 25 учнів на клас.

«Треба буде рахувати чи є 25 чоловік на клас, але є ще норма, що маленькі діти не можуть їздити до школи більше певної норми кілометрів, а дорослі можуть їхати довше. Я ще розумію, коли в початковій школі один викладач веде кілька предметів, а якщо один викладач у дорослій школі веде декілька предметів, при тому, що вони різні? Треба визначитися: ми хочемо отримувати якісного громадянина с класними знаннями, чи ми хочемо зручно зробити для папи і мами. Батьки мають отримати після школи розумну дитину, а не щоб мамі і папі було зручно. Дитина їздить до школи 3 кілометри, але знань не має, чи мамі і папі не дуже зручно, але дитина отримує якісні знання. Це цивілізаційний вибір. Так, рейтинги (представників влади) у цей момент падають, але питання в тому – чи ми рухаємося в цивілізаційному виборі, чи ми за рейтинги», - сказав заступник голови облради.

Він зазначив, що процес об’єднання громад триватиме 5-7 років і на найближчих місцевих виборах люди так само обиратимуть депутатів і сільських голів.

«Я бачив проект закону, не знаю який він вийде в кінцевій редакції, там прописано, що, наприклад, при об’єднанні трьох сіл один стає сільським головою (місцеві ради визначають хто), а інші до кінця каденції будуть виконувати роль старост. Перехідний період буде прописаний. Звичайно, вибори можна провести в жовтні, можна провести в грудні, але якщо ми затягнемо більше ніж на 2-3 місяці від жовтня, я підтримаю всіх, хто буде кричати, що це - узурпація влади. У деяких країн по 15 років йшло об’єднання. Я не прихильник «ламати через коліно», я за те, щоб люди самі побачили, що там, де об’єднались – краще. Думаю, ця реформа триватиме від 5 до 10 років. Впевнений, що це не буде популярно, але іншого виходу немає», - підкреслив Руслан Годований.

Житомир.info

2 коментарі:

  1. Анонім19.04.15, 23:53

    Намолов сім мішків гречаної вовни... - сказав би простий дядько із поліського села.

    ВідповістиВидалити
  2. Анонім21.04.15, 21:42

    Ви хочете щоб це мурло зробило нам краще жити?

    ВідповістиВидалити