05 серпня 2014

У Баранівці запрацювало «Джерельце» з доочищеною водою з-під крану


Практично вся вода з громадських та більшості приватних шахтових колодязів у Баранівці має перевищений вміст нітратів. Фахівці радять використовувати воду з місцевого водогону.

За словами начальника Новоград-Волинського міжрайонного управління Держсанепідслужби у Житомирській області Юрія Козиря, при нормі 50 мг/куб. дм. вміст нітратів у питній воді складає до 200 мг. Тож питання, де брати якісну воду для споживання та приготування їжі, надзвичайно актуальне у Баранівці. Юрій Козир радить використовувати у цих цілях воду з місцевого водогону.

«Я рекомендую брати воду з водогону, яка після введення в експлуатацію станції зі знезалізнення, відповідає усім нормативам. Звичайно, можуть бути мінімальні проблеми у той день, коли по якійсь причині припиняється подача води. Тоді стає помітною каламутність та дещо збільшується вміст заліза, але це питання кількох годин, потім стан нормалізується. Загалом вміст заліза у воді з місцевого водогону складає 0,1 мг на дм куб., що в 2-3 рази нижче відповідних рекомендованих норм. Інші показники також відповідають нормативам», - розповів начальник міжрайонного управляння Держсанепідслужби.

Для забезпечення місцевих мешканців якісною питною водою нещодавно в центрі Баранівки запрацював спеціальний автомат. І хоча офіційного відкриття «Джерельця» ще не було, протягом тижня мешканці міста вже придбали близько 250 літрів доочищеної води, яка подається з місцевого водогону.


За словами Баранівського міського голови Анатолія Душка, в «Джерельці» встановили обладнання, рекомендоване харківським спеціалізованим підприємством, що дозволяє зменшити вміст заліза та кремнію у воді.

«У новозбудованому зрубі ми встановили систему водоочистки. Вода з центральної мережі, що поступає з 4-5 свердловини, у нас гарної якості і не хлорована, але в ній забагато заліза та кремнію. Тому перед закупкою обладнання ми провели лабораторне дослідження води і надіслали його результати спеціалізованому підприємству в Харків. Там нам запропонували, що треба робити, щоб наша вода була практично ідеальною», - розповів міський голова.

Сьогодні в такому «банкоматі» води, де є монето- та купюро приймач, мешканці Баранівки можуть придбати очищену питну воду за 50 коп/літр та мінералізовану – за 60 коп/літр.


За словами мера Анатолія Душка, про можливість придбати очищену питну воду в «Джерельці» поки що знає зовсім небагато людей, однак він сподівається, що після офіційного відкриття послугами «банкомату» питної води користуватиметься багато людей.

До речі, за словами начальник міжрайонного управляння Держсанепідслужби Юрія Козиря, для того, щоб офіційно відкрити джерело питної води в місті, потрібно провести дослідження в інституті курортології в місті Києві, оформити усі дозвільні документи, здати об’єкт в експлуатацію і отримати декларацію з інспекції будівельно-архітектурного контролю. Лише після цього можна офіційно експлуатувати об’єкт та надавати послуги населенню.

1 коментар:

  1. Олександр06.08.14, 22:27

    от і добре, а з офіційним відкриттям, напевно, не варто поспішати, якщо з верхніх щаблів декларуються наміри щодо скорочення бюрократичних лабіринтів

    ВідповістиВидалити