01 липня 2014

Літнє оздоровлення дітей з Баранівського району: лише три табори і ніякого моря


Складна ситуація в країні позначилась і на літньому оздоровленні дітей. В першу чергу, зменшилась кількість закладів, що надавали можливість оздоровити дітей на морі, зменшилась і кількість бажаючих відправляти свою дитину на відпочинок далеко від дому.

Однак мешканці Баранівки можуть оздоровити свою дитину у літніх таборах Житомирської області.

Про це розповіла начальник відділу у справах сім’ї, молоді та спорту Баранівської РДА Надія Ошатюк.

За її словами, у Баранівському районі налічується 4635 дітей віком від 7 до 17 років, які потребують літнього оздоровлення та відпочинку. Однак організувати для них усіх оздоровлення за державний кошт не можливо. Тож в першу чергу путівки в літні табори отримують діти пільгових категорій: діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, діти з багатодітних родин, з малозабезпечених і кризових родин. У цьому році до пільгових категорій додались і діти військових, які проходять службу в зоні АТО.

«В цьому році ми маємо деякі обмеження з дитячими оздоровчими таборами. Якщо в минулому році їх на території області було 8, то в цьому році лише – 3. Крім цих таборів, ми мали можливість відправляти дітей на відпочинок в «Артек», «Молоду Гвардію. Це дозволило оздоровити в 2013 році більше 500 дітей. На превеликий жаль, у цьому році їх буде, мабуть, вдвічі менше», - розповіла Надія Ошатюк.

Цьогоріч мешканці Баранівського району мають нагоду оздоровити дітей у трьох закладах Житомирської області:
1) Дитячий заклад оздоровлення та відпочинку «Світанок», м. Любар,
2) Обласний санаторій радіаційного захисту дитячого та дорослого населення «Кам`яний Брід», Баранівський район,
3) Християнський благодійний дитячий табір «Благодать», Житомирський район.

За словами Надії Ошатюк, у цьому році вперше Кам’янобрідський санаторій приймає на відпочинок та лікування не лише дітей, які мають статус «чорнобильців». Завдяки цьому з початку червня там уже оздоровилось 28 дітей з Баранівського району, нині відпочиває ще 22 дитини, з них – 6 діти учасників АТО.



Частина дітей має змогу відпочити у релігійному таборі «Благодать» під Житомиром. Зараз там перебуває 20 дітей з району, але щороку цей табір приймає щонайменше 80 дітей з Баранівки.

Крім того планується оздоровлення дітей у літньому таборі «Світанок», що в Любарі.

«Ще буде Любар, але Баранівський район ще не отримав жодної путівки. Сподіваюсь, в липні вони будуть, бо в нас уже готові списки дітей, які хочуть поїхати саме у цей табір», - розповіла Надія Ошатюк.

Цьогоріч відділ у справах сім’ї, молоді та спорту Баранівської РДА ставить першочергове завдання охопити оздоровленням максимальну кількість дітей, батьки яких нині воюють на Сході.

«З Баранівського району мобілізували 300 чоловік. У нас є список усіх, хто зараз знаходиться в гарячих точках, і ми по мірі можливості, в першу чергу, телефонуємо цим родинам і пропонуємо оздоровити дітей. Звичайно, ми не в змозі оздоровити всіх. Але маємо надію, що в подальшому кожна їхня дитина зможе оздоровитися – як не в цьому році, то іншому. Це наш обов’язок», - запевнила начальник відділу.

Щоб отримати путівки у дитячий табір, батьки мають подати заявку у відділ у справах сім’ї, молоді та спорту. Решту документів, окрім медичної довідки, оформляють працівники відділу. Далі путівки розподіляються згідно черговості та цільового призначення.

«Може хтось думає, що путівки даються рідним чи знайомим. Абсолютно це не так, бо кожна путівка за державні кошти придбана, вона перевіряється прокуратурою, це велика відповідальність. Поки що зауважень до нас не було», - розповіла Надія Ошатюк.

В окрему пільгову категорію потрапляють діти, які мають статус постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи. Таких у районі налічується 155, однак оздоровлюються переважно діти шкільного віку.

Процедура отримання цільових путівок для дітей-чорнобильців дещо складніша. Заявку на відпочинок у наступному році батькам варто подавати до середини жовтня уже цього року. Так, у 2013 році надійшли заявки від батьків 50 дітей, але й серед них не всі встигнуть оздоровитися, особливо цьогорічні випускники.

Про це розповіла головний спеціаліст по соціальному захисту населення, постраждалого внаслідок аварії на ЧАЕС, управління праці та соцзахисту Баранівської РДА Надія Ланова.

«В минулому році, крім спеціалізованого санаторію «Кам’яний Брід», ми мали можливість оздоровити наших діток в Херсонській та Одеській областях. У цьому році путівок на море немає, і по Кам’яному Броду запізно провели тендер, тож лише після 10 липня ми будемо знати, скільки путівок нам зможуть виділити. Сподіваємось, що 20 буде», - розповіла Надія Ланова.

5 коментарів:

  1. Анонім01.07.14, 13:43

    А чому оздоровлення повинно бути за державний кошт. Нехай Ошатюк віддасть на оздоровлення свої гррші, які заробила на Антимайдані.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Павло01.07.14, 21:28

      Що Ви верзете? А за чий кошт воно повинно бути? Мова ж іде про дітей пільгових категорій!

      Видалити
    2. Любов03.07.14, 11:32

      Добре, що діти оздоровлюються!

      Видалити
  2. Ємільчине14.07.14, 21:11

    Головний спеціаліст відділу у справах сім’ї, молоді та спорту Ємільчинської райдержадміністрації Людмила Жилюк розповіла про те, що з місцевого бюджету вже виділено 100 тис. грн. на пришкільні табори, яких у червні було 4. Оздоровленням та відпочинком ці заклади охопили 398 дітей. У червні цього року 40 юних жителів Ємільчинщини відпочивали в Республіці Польща. А 34 дитини у липні-серпні відвідають Францію. Людмила Григорівна звернула увагу на те, що найближчим часом ємільчинські школярі зможуть оздоровитися й відпочити у селищі Затока на Одещині та на Шацьких озерах на Волині.....

    ВідповістиВидалити
  3. Анонім25.08.14, 17:14

    +дитячий оздоровчий табір санаторного типу "Дзвіночок" (на базі санаторію "Дениші")

    ВідповістиВидалити