19 травня 2014

Виїзне засідання координаційної ради у Дубрівці


У приміщенні Дубрівської сільської ради 16 травня відбулося виїзне засідання районної координаційної ради з питань поліпшення становища сім’ї, дітей та молоді. Провів його голова координаційної ради, заступник голови Баранівської РДА Іван Йосипович Туровський.

У роботі виїзного засідання взяли участь начальник відділу у справах сім’ї, молоді та спорту Надія Богданівна Ошатюк, начальник служби у справах дітей Галина Олександрівна Норинчак, начальник відділу освіти Михайло Дмитрович Мирончук, начальник районного управління юстиції Оксана Сергіївна Літвінчик, методист РОМЦ Марія Олександрівна Заречна, Валентина Миколаїна Герасимчук, психолог відділу освіти, які входять до складу координаційної ради, та Наталія Володимирівна Нікітчина, директор районного центру СССДМ – секретар координаційної ради.

Від Дубрівської сільської ради учасниками виїзного засідання стали секретар сільської ради Тетяна Іванівна Блиндюк, педагог із соціальної роботи Дубрівської ЗОШ І-ІІІ ст. Наталія Дмитрівна Дейнека, фахівець із соціальної роботи при Дубрівській сільській раді Тетяна Анатоліївна Дейнека, директор Будинку культури Володимир Ілліч Сребнюк та бібліотекар Галина Дмитрівна Якимчук.

У ході засідання було розглянуто три питання: «Про виконання районної комплексної Програми «Молодь і родина Баранівського району» на території Дубрівської сільської ради (доповідач Н.Б.Ошатюк); «Доступність надання соціальних послуг у сільській місцевості» (Н.В.Нікітчина, Т.А.Дейнека, Н.Д.Дейнека); «Взаємодія закладів освіти, культури, дільничного інспектора, органів виконавчої влади та місцевого самоврядування щодо вирішення питань сімей, дітей та молоді» (М.О.Заречна, В.І.Сребнюк та ін.). Після цього відбулося обговорення.


Як відомо, Дубрівка – це найбільше село Баранівського району, в якому проживає 2620 чол., а Дубрівська сільська рада єдина із сільських рад є самодостатньою у фінансовому плані. Тому тут є чимало здобутків у напрямку соціальної роботи із сім’ями, культуно-мистецького, спортивного життя та дозвілля молоді.

На території сільської ради проживає 54 жінки, що мають звання «мати-героїня». 28 сімей є багатодітними, із 271-го учня Дубрівської ЗОШ І-ІІІ ступенів 77 - діти з багатодітних родин. Вони, а також діти-сироти та позбавлені батьківського піклування, діти-інваліди отримують всі державні допомоги та пільги, забезпечуються благодійною допомогою тощо. На обліку в центрі СССДМ у минулому році перебувало 18 сімей, на сьогодні 6 із них вже знято з обліку, що свідчить про велику роботу, яку проводить фахівець із соціальної роботи, педагоги, працівники сільської ради, члени виконкому. Жодна сім’я, де виникають ті чи інші труднощі, не лишається без уваги.

Дітей та підлітків, які скоїли правопорушення чи злочини, на території цієї сільської ради також немає. У Дубрівському БК створені всі умови для повноцінного дозвілля молоді: зроблено ремонт, закуплено музичну апаратуру. Хоча, ніде правди діти, хлопці та дівчата все частіше віддають перевагу відпочинку у «барах», яких у Дубрівці чи не більше, ніж у райцентрі. Як зупинити цей процес? Це питання стало темою емоційної дискусії членів координаційної ради та запрошених. Та однозначної відповіді на нього, на жаль, на сьогодні не існує. Адже якщо батьки дають дітям гроші на посиденьки у «барі», то вплинути на це дуже важко. Хоча долати цю тенденцію все ж необхідно, у першу чергу через пропаганду серед молоді здорового способу життя та долучення її до спорту. У Дубрівці це можливо, враховуючи любов місцевих жителів до футболу (тут є кілька своїх команд) та фінансову підтримку цього виду спорту сільською радою.

У підсумку координаційна рада з питань поліпшення становища сім’ї, дітей та молоді рекомендувала Дубрівській сільській раді вишукати можливість надати фінансову підтримку дитячому оздоровчому шкільному табору в зв’язку з тим, що фінансування з державного бюджету суттєво скоротилося. Також рекомендовано вивчити питання створення сільського центру СССДМ, що на сьогодні може стати єдиною можливістю зберегти такого потрібного для села фахівця з соціального роботи, тим більше, що це молода людина, яка хоче працювати, має відповідну освіту та певні професійні здобутки.

Валентина Муравська
завідувач сектору з питань внутрішньої політики, зв’язків із засобами
масової інформації та громадськістю апарату райдержадміністрації

Немає коментарів:

Дописати коментар