12 серпня 2015

Висування кандидатів у депутати до Баранівської міськради розпочинається з 21 вересня


Висування кандидатів у депутати, кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови, старости розпочинається за 34 дні до дня голосування, тобто – 21 вересня.

Закон «Про місцеві вибори» 7 серпня опублікований в газеті «Голос України» і з 8 серпня він набув чинності.

Відповідно до закону, голосування відбудеться 25 жовтня. Виборчий процес розпочинається за 50 днів до дня чергових місцевих виборів – 5 вересня.

У місцевих виборах можуть брати участь політичні партії, зареєстровані станом на день опублікування закону.

Висувати кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови, старости можуть місцеві організації партій або самі кандидати шляхом самовисування.

Кандидатів у депутати висувають політичні партії. Особа не може бути висунута кандидатом у депутати у багатомандатному виборчому окрузі більше ніж до однієї місцевої ради відповідного рівня (більше ніж до однієї обласної, однієї районної, однієї міської, однієї районної в місті ради).

Особа може одночасно бути висунута кандидатом у депутати місцевих рад та кандидатом на посаду сільського, селищного, міського голови або старости.

Місцева організація партії може висунути особу, яка є членом цієї політичної партії, або безпартійного громадянина.

Районна організація партії може висунути виборчий список кандидатів та по одному кандидату в депутати в кожному одномандатному виборчому окрузі

Передвиборча агітація починається наступного дня після прийняття відповідною територіальною виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидатів.

Поняття так званого «чорного піару» в законі не визначено.

«Забороняється розповсюдження завідомо недостовірних відомостей про кандидата, політичну партію або її місцеву організацію - суб'єкта виборчого процесу, а також розповсюдження завідомо недостовірної інформації про підтримку певного кандидата або місцевої організації партії іншими кандидатами, політичними партіями або їх місцевими організаціями», – йдеться в  ч. 5 ст. 60.

Виборчий фонд кандидата у депутати, кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови, старости, висунутого місцевою організацією партії, формується за рахунок їх власних коштів, добровільних внесків фізичних осіб, а також за рахунок коштів відповідної місцевої організації партії. Самовисуванці формують виборчий фонд за рахунок власних коштів та добровільних внесків фізичних осіб. Забороняється робити добровільні внески до виборчого фонду: іноземцям та особам без громадянства; анонімним жертводавцям.

Законом встановлено 5% виборчий бар'єр для партій (на виборах у 2010 році діяв 3% бар'єр).

Немає коментарів:

Дописати коментар