09 квітня 2016

Річку Хомора, воду з якої п'ють десятки міст, залили клеєм і фекаліями


Річка Хомора, яка протікає через дві області - Хмельницьку і Житомирську, і впадає в річку Случ, вода з якої і потрапляє до центрального водогону, стала небезпечною.

Про це йдеться у сюжеті ТСН від 8 квітня.

Поки екологи з'ясовують, хто забруднює річку, виявилося, що очисні споруди в кількох селищах не працюють, і стоки йдуть прямісінько у водойму.

Селищний голова Першотравенська веде показати, що плаває в річці Хомора. Сморід відчувається за сотні метрів.

"Що це вам нагадує дивіться. Клеєва суміш змішується з фекальними відходами",- показує журналістам чоловік.

Місцеві кажуть, що у річці вже не лишилося ні риби, ані жаб.

"Тут ще видно трохи, далі воно розмивається чіпляється за камні, на дно злягає і діти будуть купатися. Це масово буде загибель дітей", - каже місцева мешканка.

Біля берега глибина річки півтора-два метри, зверху вода сіра, а ось така чорна жижа лежить на дні. Екологи маштабами забруднення налякані.

"Повірте, що такого я ще не бачив. Вода мала би бути прозора, а ми бачимо відбувається процес гниття, і не зрозуміло чим це усе може закінчитися. Будь що може бути, будь-які інфекційні захворювання", - розповідає держінспектор з охорони навколишнього середовища Житомирської області Сергій Федорчук.

І фахівці і селяни певні - річку забуднює селище Понінка. Там, мовляв, не працюють очисні споруди. Усі відходи 8-тисячний населений пункт і тамтешнє підприємство скидають просто в річку.

"Це Понінківська паперова фабрика. Клеєва суміш - це вона їхня, а фекальна суміш - з Понінки", - переконує селищний голова Першотравенська Олександр Денисюк.

Голова селища Понінка, де міститься комбінат каже: нечистоти йдуть на очисні споруди комбінату. Але зараз вони на ремонті і тому працюють лише частково.

На картонно-паперовому комбінаті, який звинувачують у забрудненні ріки, журналістам не раді. Мало того, на територію не пускають ні екологів, ані чиновників.

Зараз у службі охорони довкілля чекають на результати аналізів води. Винних обіцяють покарати. Але відшкодування збитків це півбіди, жаліються люди. Відновлювати річку, кажуть екологи, доведеться роками. І без науковців із цим лихом, вочевидь, не впоратись.

відео з сайту ТСН

Нагадаємо, 9 березня представники Держекоінспекції відібрали проби води у п'яти ділянках річок Случ і Хомора та направили до лабораторії для ретельного дослідження.

7 коментарів:

  1. Анонім10.04.16, 13:42

    Потрібно робити як в Китаї - куля в лоб.

    ВідповістиВидалити
  2. Анонім10.04.16, 15:19

    Вже скільки про це говорили і писали, ось і телеканали підключились, а віз і нині там. Екологи проби відбирають, Душко комісії створює, а стоки тічуть... З такими темпами скоро і Случ слідом за Хоморою здохне.

    ВідповістиВидалити
  3. Анонім10.04.16, 22:05

    А на паперову фабрику вас ніхто і не пустить...тому що вона належить...правильно, петі пороху - офшорному пацюку...рошен потрібно в щось пакувати...Постає питання, то хто більший "х@йло" для України? Він втопить своїми фекаліями і Хмельницьку область, і Житомирську, і Київську, бо Хомора в Случ їх доставить, а Случ в Дніпро, ну а Дніпро звісно в Чорне море... Ось вам і міжнародна екокатастрофа. Але не переймайтесь, бо на це ніхто не зверне ніякої уваги. Це для нас сморід, а для петруші запах грошей...

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Анонім11.04.16, 09:40

      Причому тут петруша, якщо він на своїх фабриках виготовляє як цукерки, так і упаковки до них? Фекалії ж ідуть не з фабрики, а від господарств жителів Понінки! Куди дивиться Понінківська селищна рада і чому нічого не робить для очистки місцевих стоків? А гляньте на нашу Душнівку! З усіх туалетів, які стоять по обидва береги річки, стоки спускаються саме туди, а потім ці фекалії течуть у Случ. Але меру це до лампочки. Він влаштовує геокосмічні конференції замість того, щоб вольовим рішенням припинити забруднення Душнівки, Гнилушки та інших приток Случі, які течуть на території міста.

      Видалити
  4. Анонім10.04.16, 23:19

    Це звичайно дуже погано , але чому мовчим про те що річка Случ фактично знищена через злочинні дії баранівської влади яка ліквідувала поглиблене штучне колишнє русло , понизивши рівень води до мінімума . Ще до недавна річка яка радувала око своєю красотою ,стала політичним заручником Толі Душка , ремонтні роботи по її відновлення проводяться лише перед виборами . Думаю що потрібно саме по цьому питанню необхідно зробити громадські слухання залучивши центральні ЗМІ , слідчі органи , екологічну інспекцію та прокуратуру . Дуже багато в цьому напрямку появляється запитань .....

    ВідповістиВидалити
  5. Анонім13.04.16, 23:51

    Я бачу,ти крепко розумієшся на мінімумах. А твій мінімум совісті тебе не бентежить? Хто тобі платить ,га ,щоб ти гавкав на Душка? Бо справа не у тому ,хороший Душко чи поганий ,і взагалі -чи це буде Душко ,чи якийсь Пушко. А справа у тому ,що все написане тобою -галіматья! От і цікаво -для кого стараєшся ? Зараз рівень води визначається загатою у "прориві" навпроти парку ,і МЕНШИМ БУТИ НЕ МОЖЕ ,бо нема іншого витоку. Все що надходить зверху від Миропіля ,все мусить пройти через прорив старим руслом ,а куди дінеться? А раніше ,коли шлюз ще не перекрили ,то часто скидали воду тудою ,і тоді рівень таки падав ,а старе русло практично висихало. А якось взагалі було ,що рівень по всій річці впав настільки ,що біля Жаборицької школи навпроти контори лісхозу у найглибшому місці по пояс річку переходили . Но про Душка тоді ніхто ще й слухом не чув. Так що "харош свістєть"!

    ВідповістиВидалити
  6. Лєна М.14.04.16, 00:00

    Я тут щось не все поняйла. То поглиблене штучне колишнє русло типа піднімало рівень до максимума, чи що? Поглиблюють вниз, а піднімають вгору - причому одне до другого? Дійсно, дуже багато запитань. До Аноніма 10.04.16, 23:19 =))))))

    ВідповістиВидалити