05 березня 2015

Основна причина росту підліткової злочинності - малозабезпеченість, - Сергій Собецький


Як би часто ми не говорили про те, що сьогодні потрібно бути надзвичайно пильними, аби не стати легкою наживкою для шахраїв чи злодіїв, все рівно час від часу вони знаходять довірливих та безпечних людей, які забувають про обережність.

Про шахраїв, підліткову злочинність та основні причини її росту розповів заступник начальника райвідділу, начальник кримінальної міліції Баранівського РВ УМВС України в Житомирській області Сергій Собецький.

- Як можна охарактеризувати криміногенну ситуацію в районі сьогодні?

- На жаль, в кращий бік значно вона не змінюється. Хоча дещо зменшилась кількість шахрайства та крадіжок. Тепер, як і раніше, люди доволі часто попадаються як на старі, так і на нові шахрайські "гачки". Шахраї мають неабияку фантазію і щоразу придумують нові схеми, аби заволодіти дармовими грішми чи майном. Та найчастіше все ж таки використовуються три схеми.

Перша: шахраї телефонують до когось з громадян і кажуть, що їхні родичі в лікарні чи в небезпеці і терміново потребуюь допомоги, на що потрібні кошти і вказують реквізити, куди їх потрібно перерахувати.

Друга: телефонують від імені працівників банківських установ, повідомляючи, що на вашу картку неправильно перераховані кошти і просять номери картки чи пін-код, щоб виправити помилку. При цьому варто пам'ятати, що ні в якому разі не потрібно називати номер ваших банківських карток та пін-коду.

Третя: шахрайство при купівлі речей через мережу Інтернет. Шахраї роблять оголошення, виставляючи на продаж цінні речі. Просять перерахувати завдаток, а потім зникають їхні реквізити і вони самі.

- Відомо, що цьогоріч відбулося зростання кількості крадіжок, скоєних неповнолітніми у нашому районі. Розкажіть про це.

- Хоча зростання і незначне, але є. Якщо минулого року неповнолітніми за 2 місяці було скоєно 4 злочини, то нинішнього уже 6. Працівниками райвідділу нещодавно їх рокрито. Зокрема це крадіжки з магазинів у селі Йосипівка та у місті Баранівка, у яких взяли участь дорослий і одна неповнолітня особа. Позаминулий тиждень відзначився тим, що лише за одну ніч було скоєно 4 крадіжки: пограбовано аптеку та 3 магазини. Під час оперативно-розшукових заходів встановлено, що їх скоїли 4 неповнолітніх. Усі - довбишани, учні місцевої школи. Нині проводится розслідування й вони будуть притягнуті до відповідальності.

- У чому ж, на Вашу думку, основна причина росту підліткової злочинності?

- Навіть самі зловмисники під час бесід називають основну причину - це малозабезпеченість. Адже в основному вони з неблагополучних сімей. І крадуть, здебільшого, продукти харчування та гроші. Хоча двоє неповнолітніх раніше вже притягувались до кримінальної відповідальності, та вони не понесли покарання, пов'язаного з позбавленням волі. Напевно, тому це не стало для них уроком на все життя.

- Що найчастіше крадуть?

- Гроші, продукти харчування, спиртні напої, предмети домашнього вжитку: ноутбуки, мобільні телефони, навіть металевий брухт.

-Ваші поради мешканцям району, аби вони не стали жертвою крадіжки.

- Найперше - не провокувати злочинців: не залишати без нагляду, незамкненими будинки, квартири, підсобні приміщення, велосипеди. Для підприємців, підприємств радив би належно укріплювати приміщення: ставити решітки, металеві двері, сейфи, не залишати у магазинах, установах гроші на ніч. Щоб злочин легше можна було розкрити, приміщення можна обладнати відеокамерою. А щоб застерегти від крадіжки - сигналізацією. Навіть найдешевша сигналізація здатна злякати зловмисника. До того ж нині є найрізноманітніші їх види, зокрема з датчиками руху, які будуть спрацьовувати і за декілька секунд пристрій направлятиме СМС-повідомлення власнику про проникнення у приміщення. Є звичайні ревуни-лампочки.

- За статистикою найчастіше крадіжки у Баранівці скоюються у п'ятницю. З чим це пов'язано?

- Як говорять у нас, у п'ятницю в Баранівці - базарний день. Звідусіль до центрального ринку з'їжджаються, сходяться люди. А натовпи, черги - це найкраще місце для "роботи" крадіїв. Тому сумку потрібно тримати весь час у полі зору, а не на спині, як дехто носить, а  гроші, звісно, краще тримати лише у внутрішніх і ні в якому випадку не у зовнішніх кишенях. І, найголовніше, завжди бути на сторожі.

За матеріалами газети "Слово Полісся"

3 коментарі:

  1. Треба боротися з причиною,а не з наслідками

    ВідповістиВидалити
  2. Віктор Кондратюк06.03.15, 23:04

    З даною проблемою потрібно боротись в комплексі одна міліція тут не в силах.

    ВідповістиВидалити