15 січня 2015

Генерал-майор Ігор Нікітчук: "Святкуймо Водохрещення, відпочиваючи безпечно!"


19 січня - Водохрещення. Під час його святкування на водоймах збирається велика кількість людей, а крига може не набрати достатньої міцності у зв’язку з перепадами температури.


Тому начальник Управління ДСНС у Житомирській області Ігор Нікітчук звертається до усіх громадян із проханням бути уважними та вкрай обережними перебуваючи на водоймах та поблизу них.

У жодному разі не занурюйтесь у воду в стані алкогольного сп`яніння! Окреме прохання до батьків: не відпускати своїх дітей гратися до водойм чи кататися поблизу них на санчатах, ковзанах або спускатися зі схилів!

У жодному разі не виходьте на тонкий лід. Перш ніж ступити на нього, переконайтесь, що він міцний. Але категорично забороняється робити це ударами ніг! Місця, де лід неміцний, видно здалеку: ці ділянки темніші. Зазвичай тонким лід буває поблизу берегів, кущів, у гирлах стічних вод і місць, де б’ють джерела. Тонкий він і там, де б’ють ключі, де швидка течія або струмок впадає в річку. Під час руху по замерзлій водоймі варто обходити небезпечні місця та ділянки, вкриті товстим шаром снігу. Якщо ви опинились на кризі, що недостатньо міцна, припиніть рух і повертайтесь своїми слідами, не відриваючи ніг від поверхні льоду.

Безпечним вважається: для одного пішохода – лід блакитного відтінку, товщиною не менше 7 см; для обладнання ковзанки – не менше 10 – 12 см (масове катання – 25 см). Масова переправа пішки може бути організована при товщині льоду не менше 15 см.

Також закликаємо громадян бути обережними під час морозів і берегти себе від переохолодження. Найголовніше – не вживати алкогольних напоїв, алкогольне сп’яніння сприяє високій втраті тепла, і в той же час викликає ілюзію тепла. Додатковим негативним фактором є неможливість сконцентруватися на перших ознаках обмороження. Одягайтеся так, щоб між шарами одягу залишався прошарок повітря, який утримує тепло. А людям похилого віку у період морозів краще утриматися від тривалого перебування на вулиці.

Цінуйте своє здоров`я та життя, відпочиваючи безпечно!

Ігор Нікітчук, 
начальник Управління ДСНС України у Житомирській області

Немає коментарів:

Дописати коментар